Najedzony, ale nadal chcesz coś słodkiego? Dietetyk wyjaśnia, czy masz „deserowy mózg”

Dodano:
Deser Źródło: Freepik
Jeśli mimo najedzenia się, po obiedzie nadal masz ochotę na deser, to przyczyną nie jest tylko twoje łakomstwo. Specjalistka od żywienia tłumaczy, skąd bierze się chęć na słodkości mimo braku głodu. 

Czasami, mimo że jesteśmy już najedzeni po obfitym posiłku, nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Może to wynikać z przyzwyczajeń, potrzeby dopełnienia smaku lub chwilowego spadku cukru we krwi. Ale to nie wszystko. Słodycze często kojarzą się z nagrodą i przyjemnością, dlatego nawet po sytym obiedzie możemy odczuwać chęć na deser. To naturalne zjawisko, które nie zawsze ma związek z głodem, lecz raczej z psychologią jedzenia i naszymi nawykami. Okazuje się jednak, że jest jeszcze jedna przyczyna takiego stanu –jest to „deserowy mózg”.

Czemu po posiłku mamy ochotę na słodycze?

Kierownik Katedry Żywienia i Metabolomiki, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, w opublikowanym przez siebie materiale na Instagramie wyjaśniła, na czym dokładnie to zjawisko polega.

Jesteś najedzona czy najedzony „po korek” ale gospodyni albo gospodarz przynoszą na stół ciasto. I twój mózg mówi: „zjedz chociaż kawałeczek, na pewno ci to nie zaszkodzi, a będzie to dla ciebie przyjemne” – powiedziała specjalistka.

Ekspertka wytłumaczyła, że mimo przejedzenia, w mózgu mamy skupisko komórek neuronalnych, z receptorami proopiomelanokortyny, które właśnie tak będą się zachowywały na widok i zapach rzeczy, które zawierają w sobie cukry proste. Wynika to z faktu, że ewolucyjnie takie produkty słodkie górowały nad produktami, które takie nie są, w dwóch ważnych aspektach.

Po pierwsze produkty słodkie zawierają cukry proste, więc extra źródło energii. Po drugie te produkty są dla nas miłe w smaku, bo pierwszy smak, z którym spotykają się ssaki na świecie to jest słodki smak laktozy z mleka mamy – powiedziała profesor Stachowska.

Okazuje się, że ewolucyjnie było tak, że te produkty słodkie wcale nie były dostępne. Jak tłumaczy specjalistka od żywienia – człowiek pierwotny czy w ogóle ssaki nawet jak były najedzone, a widziały takie dodatkowe źródło energii, to zawsze to zjadały. Mechanizm ten został tak bardzo utrwalony, że nadal, chociaż jesteśmy najedzeni, to na widok produktów słodkich znajdujemy w sobie ten „deserowy mózg” czy „drugi żołądek” właśnie na deser.

Czym zastąpić słodkie przekąski?

Jeśli chcesz ograniczyć spożycie słodyczy, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczą wartościowych składników odżywczych. Dobrym wyborem są orzechy, które są bogate w zdrowe tłuszcze i białko – na przykład migdały, orzechy włoskie czy nerkowce. Możesz też sięgnąć po suszone owoce, takie jak daktyle, morele czy figi, które naturalnie zawierają cukry, ale także błonnik i witaminy. Świetną alternatywą są również świeże owoce. Jeśli lubisz coś chrupiącego, warto spróbować prażonych pestek dyni lub słonecznika. Możesz także przygotować domowe batoniki z płatków owsianych, miodu i bakalii, które będą zdrowszą opcją niż sklepowe słodycze pełne sztucznych dodatków. Zobacz, jak jeszcze opanować ochotę na słodycze, sposobów jest naprawdę sporo.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...